10 Mayıs 2008 Cumartesi

İstanbul VE ÖHO 500T Hattı

Bilen bilir, İstanbul'da en uzun hatlardan birisidir, 500T hattı. Bu hatta ise sadece öholar çalışmaktadır. Otobüsün sefere başladığı saatler, Şifa Mah Kalkış 04:30, Cevizlibağ Kalkış: 05:30 olmakta, ortalama her 3 dakikada bir kalkmakta (örn: 09:06, 09:12, 09:15... diye devam eder...) akşam ise, Şifa Mah. Kalkış 23:30, Cevizlibağ kalkış ise 00:15 olmaktadır.

Yani bu hattın sefer sayısı muazzamdır. Bilen bilir bu otobüsün güzergahını... Ben bildiğim kadarını söyleyeyim, Kavacık Köprüsü'nden, ortalama her 5 dakikada 2 otobüs gelmesine, durağa yanaştıklarında iki otobüs peşpeşe olmasına, otobüsler her üç kapısını açıp, muavinin arkadaşlar, boşlukları dolduralım demesine rağmen, durakta bekleyen yüzlerce kişi hala yüzlerce kişi olarak durakta beklemeye devam etmektedirler.

Alternatif olarak her 20 dakikada bir geçmesi öngörülmüş olan 123U ve 129L hatlı otobüsler de bu yoğunluğun azalmasına vasıta olamamaktadır. Dolu, dopdolu geçen otobüslere, artık işin uzmanı olmuşlar ancak binebilmektedir. İşin uzmanlığı ise, gelen otobüsün nerede duracağını kestirmek; gelen otobüsün en boş kapısının hangisinin olduğunu kestirmek, kapı açıldığında, kendisi gibi açılacak olan kapıdan, yaşlı genç ayrımı yapmaksızın bodoslamadan dalmaktadır. Efendim, ben kibar birisiyim, bayanlara yer vereyim adlı felsefi konuşmalar, maalesef 500T hattında meydana gelememektedir.

Otobüse binenler ise, en azından bir durak (Kozyatağı'na kadar) yakın temas halinde, nizami ve bazen de gayrinizami şarjlarla birbirlerine müdahalede bulunmaktadırlar. Genel anlamda insanlar bu durumları anlayışla karşılamakla beraber bazı AYIlar bu durumu kabullenememekte ve yavaş olsana lan hayvan gibi konuşmaların geçmesine sebep olmaktadırlar.

Velhasılıkelam sözün özü, kıssadan hisse odur ki 500T bütün güzelliklerine rağmen yollarda...

Hiç yorum yok: