7 Nisan 2008 Pazartesi

Minibüsler




İstanbul'da mevcut bulunan dünyanın sayılı yerinde ya var olan ya da hiç olmayan, kullananları ayrı memnun olmayan kullanmayanları hiç memnun olmayan bir toplu taşıma aracıdır. Genellikle kabul edilir ki işe yaramaz, çok gürültü yapar, trafiğin oluşmasında etkilidir, şoförleri kabadır, kurallara uymaz.


Minibüs'ü nasıl kullanırım?


1. İnecek, stop butonu yoktur. "Kaptan inecek var!" denilir ve şoförün inisiyatifine bağlı olarak uygun görülen yerde inilir.




2. Minibüslerde ayakta yolculuk etmek zordur. Çünkü şoförü konusunda uzmanlaşmış rallicilere taş çıkartan bir karakterde olduğu için ani manevralama kabiliyeti, ani duruş ve kalkışlar sebebiyle olumsuz kazalar kaçınılmazdır.




3. Ücret: Ücretler, gidilecek yerin uzaklığına göre ölçülür, öğrenci olmanız size hiçbir ayrıcalık tanınmasına vesile olmaz. Şoför, "Lütfen ücretleri gönderelim!" şeklinde ücretleri ister, ücretler, "1 kişi Kadıköy" şeklinde gönderilir.




4. Yol kenarında duran herkes, potansiyel minibüs yolcusudur. Hatta, İETT durağındaki herkes de. Sanki duraktakiler minibüs ya da otobüsün geldiğini görmezlermiş gibi uyarıcılarla geldiklerini bildirirler. Öncelikle uzaktan korna çalınır, selektör yapılır ve durağa gelince de bekleyen kişinin önünde durulur, beklenir, olur ki kişi fikrini değiştirip biner belki. Binmese de sorun değil, beklenilen 5 dakika içinde bir yolcu gelir elbette.
5. Ani manevra kabiliyetleri sayesinde trafikte kaza olmasına mani olmak için minibüs görüldüğünde yavaşlamakta ve hatta durup yol vermekte fayda vardır. TEM'de ya da E5'te trafiğin yoğun olduğu bir saatte bir minibüsün arkasına takılmak, zamandan tasarrufu sağlayacaktır. (Kestirmeleri ve emniyet şeritlerini kullanmayı iyi bilirler.)
6. Araçların vazgeçilmezlerinden biri de kaset dinlemektir. Arabest sanatçılarının kasetlerinin satış sayısındaki artışlarda payları büyüktür. Şıkı Şıkı Baba adlı meşhur şarkının, dinleyerek oynayanlara altılı kazandırdığı iddia edilmektedir.
7. Araçların iç dekor süslemeleri alanlarında birer sanatkar olduklarını göstermektedir.
8. Her ne kadar kamyon arkası yazıları olarak ünlense de minibüslerin de güzel sözlerinin yazıldığı köşe-bucakları vardır ve uygun şekilde cümlelerle doldurulur.
8. Plakalarının değeri, sayısal oynayıp 6'yı bulan birçok kişinin alamayacağı kadar yüksektir. Yaklaşık olarak 500.000YTL.
9. İNDİ BİNDİ denilen bir kullanım vardır. Yolcu önce binip sonra iniyor mu diyenler olabilirse de olayın aslı, bir yolcunun inmesi, diğerinin binmesidir. Böylece şoför amcan aynı koltuktan daha fazla para kazanmaktadır.
10. Trafiğin yoğun olduğu yollarda yan yollar, caddeler varsa kullanılır ve bu şekilde ÖHO'culara ve trafiği kullanan diğer şoförlere örnek olurlar.

Hiç yorum yok: